sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Piensijoittajan verotus

Piensijoittajan verotukseen luvattiin paljon helpotuksia vaalikampanjoissa. Pienien, alle tuhannen euron osinkojen verovapautta on ilmeisesti vihjailtu jo useampien eduskuntavaalien aikana. Verottajan lähettämien kirjeiden perusteella asia on tainnut jäädä vain lupaukseksi. Todennäköisesti se ei päädy nykyisenkään hallitusohjelmaan, koska ansiotuloverotuksen mahdollisen alentamisen jälkeen pelivaraa on hyvin vähän. Kansankapitalismiin kannustaminen olisi hyvin helppoa verotukien avulla, mutta poliittinen tahto selvästi puuttuu. 

Verotus tapahtuu kahta kautta, luovutusvoittojen ja osinkojen verotuksella. Luovutusvoittoa tulee, kun myyt omistasi osakkeet voitolla. Veron maksat voitosta, eli ostohinnalla vähennetystä myyntihinnasta. Kyseinen vero on nykyisin progressiivinen, perusprosentin ollessa 30 ja suuremmista voitoista 33 (*). Osinkoverotuksessa verot maksetaan vain osalle osingoista, tällä hetkellä muistaakseni luku on 85%. Tästä 85% menee sitten 30% vero, pääoma- ja osinkotulojen ylittäessä 50 000€ prosentti on 33. Selkeää eikö vain? Lisäksi korkeamman progression rajaa ollaan hilaamassa alas, aina 30 000 euroon asti, ja Antti Rinne piti hallituksessa ollessaan 35% ylempää progressiota hyvänä vaihtoehtona. Taisi olla hyvä asia että demarit jäivät oppositioon. 

Varsinainen ongelma ei kuitenkaan löydy pörssistä. Listaamattomia osakkeita, eli pörssin ulkopuolisia osakeyhtiöitä, verotetaan listattuja kevyemmin. Tämä antaa kannustimen yrityksille jättää firmansa listaamatta, ja poistaa näin kansalta mahdollisuuden olla omistajana kotimaiseen yrittäjyyteen. Listautumisten määrä on vähentynyt viime vuosien aikana huomattavasti, ja se näivettää Helsingin pörssiä. 

Piensijoittajat maksavat veronsa kahteen kertaan - ensin yhtiön tuloksesta yhtiöverona, ja vasta sitten jäljelle jääneestä potista menee pääomatulojen mukainen vero. Entäs raharikkaat? Heille Suomi on oikea hyvinvointivaltio, sillä heidän verotuksensa on kevyempää mitä piensijoittajilla. Yli 10% omistuksella toisesta yrityksestä saa omistajayritys verovapauden osingoille. Omistamalla listattua yritystä listaamattoman kautta saat selvän veroedun. Prosessi on lihapalojen poimimista nykyisen sekasopan keskeltä, jota poliitikot eivät vaivaudu korjaamaan. Pääomatuloverotus kaipaa täysremonttia, ja sitä eivät solidaarisuusverot tarjoa.

Tilanteessa vaikuttaa olevan myös asenneongelmia. Osakesijoittaminen nähdään edelleen joko erittäin riskipitoisena tai sitten epäilyttävänä porvarien vehkeilynä. Pääomatulojen verotuksen kiristäminen on myös usein perusteltu juuri rikkaiden rankaisemisella, mutta tulokset ovat aivan päinvastaisia. Todelliset raharikkaat saavat huomattavia veroetuja itselleen piensijoittajien maksaessa niitä suhteessa eniten. Kauppalehdessä todettiin hyvin, että tämä on varmasti juuri sitä mitä vasemmistopuolueet haluavat - rikastuvat äänestäjät saattaisivat vaihtaa puoluetta.

Vai lieneekö tarkoituksena pitää piensijoittajan verotus tahallaan ankarana, jotta palkansaajat eivät vain menisi laittamaan säästöjään johonkin tuottavaan? Tästä seuraisi heidän vaurastumisensa, ja mahdollisesti jopa työvoiman tarjonnan lasku, kun ihmisten ei tarvitsisi turvautua pelkästään palkkatuloihin itsensä elättämiseksi.

(*) Kirjoituksessa käyttämäni veroprosentit, laskentaosuudet ym. voivat olla vääriä eikä niitä tule käyttää omien sijoitusten yhteydessä tai osto- ja myyntipäätöksiä miettiessä.

Ei kommentteja: