lauantai 7. joulukuuta 2013

Miksi Vasemmistoliittoa sanotaan kommunistiseksi?

Kuvitellaampa, jos Suomeen olisi aikanaan perustettu Suomen kansallisosialistinen työväenpuolue ja vaaleja varten peitejärjestö "Suomen Kansan Kansallismielinen Liitto" SKKL. Natsi-Saksan romahdettua puolueet päättävät uudistaa toimintansa ja perustavat yhteisessä kokouksessa "Oikeistoliiton" ja siirtävät toimintansa siihen. Pidettäisiinkö kyseisen puolueen haukkumista "natseiksi" ja "fasisteiksi" suvaittavana, vaikka puolueen jäsenet ja puheenjohtajat jatkuvasti vakuuttavat etteivät ole natseja?

Entä jos näin tekevät Suomen Kommunistinen Puolue ja "Suomen Kansan Demokraattinen Liitto" SKDL?
Vasemmistoliiton perustajia olivat Suomen kansan demokraattinen liitto (SKDL), Suomen kommunistinen puolue (SKP) ja Suomen naisten demokraattinen liitto (SNDL). Vasemmistoliitto perustettiin 28.––29.4.1990 Helsingissä Kulttuuritalolla ja Jäähallissa pidetyssä kokouksessa. 
SKDL, SKP ja SNDL sulauttivat toimintansa uuteen puolueeseen.
Mutta sehän on aivan eri asia.

6 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Ei taas tätä vasemmisto/oikeisto -humppaa ns. loogis-poliittisesta perspektiivistä katseltuna.

Miltton Friidman kirjoitti...

Natsismihan ei koskaan formatoitunut oikeistopuolueeksi. Kommunismi sen sijaan formatoitui vasemmistopuolueeksi.

Vaikka tietysti kovasti vasemmisto yrittää tehdä maltillisesta oikeistosta natseja.

Internet Mies kirjoitti...

Natsismihan ei koskaan formatoitunut oikeistopuolueeksi. Kommunismi sen sijaan formatoitui vasemmistopuolueeksi. Vaikka tietysti kovasti vasemmisto yrittää tehdä maltillisesta oikeistosta natseja.

Takerrut yhteen sanaan ja hukkaat koko kirjoituksen pointin sen vuoksi. Kyllä minä tiedän että natsit ja fasistit harjoittivat vasemmistolaista talouspolitiikkaa. Se ei kuitenkaan ole aihe tässä, vaan koitan esimerkin kautta osoittaa, että Vasemmistoliiton historia on niin kommunistinen että kommunistiksi kutsuminen on ihan suotaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kommunismi on analyyttinen käsite, ja analyyttisesti arvioiden Vasemmistoliitto ei ole kommunistinen puolue. Se, että jäsenistö on suurelta osin entisiä kommunisteja ei vielä tee puolueesta kommunistista. Entisiä kommunisteja on muissakin puolueissa - tämän blogikirjoituksen logiikalla olisi väärin väittää, että Björn Wahlroos ei ole kommunisti.

Anonyymi kirjoitti...

PS. On vielä todettava, että SKDL ei ollut mikään "peitejärjestö", vaan yhteistyöpuolue, johon kuului muitankin kuin kommunisteja, vaikka kommunisteilla olikin puolueessa johtava asema. Isoisoisäni, joka oli kristillinen vasemmistososialisti, oli SKDL:n jäsen, mutta ei kommunisti, ja hän oli yksi lukuisista puolueen ei-kommunistisista tukijoista. SKDL oli joukkopuolue, aikanaan Suomen suurin.

Internet Mies kirjoitti...

Se, että jäsenistö on suurelta osin entisiä kommunisteja ei vielä tee puolueesta kommunistista.

En ole puhunut mitään jäsenistöstä. Vasemmistoliitto on SKP:n perustama puolue oman toimintansa jatkajaksi ja täten sen perillinen.

On vielä todettava, että SKDL ei ollut mikään "peitejärjestö", vaan yhteistyöpuolue, johon kuului muitankin kuin kommunisteja, vaikka kommunisteilla olikin puolueessa johtava asema.

"Yhteistyöpuolue" on pelkkää liturgiaa, ja noudatti täysin Neuvostoliiton kansanrintama-taktiikaa, jossa puolueeseen kerättiin yleisesti vasemmistolaisia kannattajia vallan pysyessä kuitenkin kommunisteilla ja rahoituksen tullessa Neuvostoliitosta.