keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Maahanmuutto ja Eurooppa

Maahanmuutto on hyvä asia. Taloustieteellisestä näkökulmasta asia on täysin selvä. Maahanmuutto kasvattaa työvoiman tarjontaa, mikä on yksi  talouskasvun osatekijä mm. investoinnin ja pääoman ohella. Länsimaiden kiistatta menestynein talous Yhdysvallat on rakentunut lähes kokonaan maahanmuuton varaan, ja tästä tulee nimitys "melting pot", jolla tarkoitetaan eri kulttuurien positiivista yhteistoimintaa ja kehittymistä keskenään monikulttuurisemmaksi. Kyllä, kannatan myös monikulttuurisuutta, mikä saattaa tulla tätä blogia seuraaville persuille shokkina. Maahanmuutto on talouskasvua lisäävä tekijä, ja talouskasvu on juuri sitä mitä tämä maa tällä hetkellä kaipaa. Tässä suhteessa olen samoilla linjoilla perinteisempien libertaarien kanssa, sillä avoimien rajojen kannattaminen on pitkään kuulunut niin klassisten liberaalien kuin modernimpien libertaarien arvomaailmaan. Paleo-libertaarit ja konservatiiviset hybridit ovat tietenkin asia erikseen. Täytyy kyllä antaa sen verran köyttä perussuomalaisille, että tavallaan ymmärrän heidän retoriikkaansa. Olin nimittäin rippikouluikäisenä heidän kanssaan samoilla linjoilla, eli kannatin suurta hyvinvointivaltiota ja vastustin maahanmuuttoa. Nykyään pidän noita aikoja lähinnä huvittavana, sillä en muistaakseni ollut kertaakaan eläessäni edes nähnyt yhtään maahanmuuttajaa. 

Maahanmuuttokeskustelu on viimeiset pari vuotta ollut hautautuneena eurokriisin alle, mutta se tulee varmasti vielä leimahtamaan jahka talous lähtee jossain vaiheessa vetämään. Huolestuttavinta on, että talouden ongelmista aletaan syyttää maahanmuuttajia. Kuten varmasti kaikki tietävät, väestöryhmiä on ennenkin käytetty syntipukkeina yhteiskunnallisiin ongelmiin, hirveimpinä esimerkkeinä tästä Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto. Jos Eurooppa ei saa paikattua talouttaan kuntoon, Kreikassa näkyvä fasismin ja äärivasemmiston nousu saattaa levitä laajemmalle pitkin mannerta. Miedomman oikeistopopulismin pään nouseminen voi olla kansan tyytymättömyydelle joko terve varaventtiili tai vaarallinen sytyke, toivottavasti ensimmäinen. Ehdoton edellytys rasismin ja totalitarismin estämiselle on kuitenkin Euroopan talouden tervehdyttäminen, sillä työttömyys ja epävarmuus ovat varmimmat lähtökohdat ääriliikkeiden kannattamiselle. Ehkä jopa Euroopan poliittinen unioni saattaa olla mahdollinen. Jos kriisi pitkittyy ja ääriliikkeet alkavat selvästi voimistua, pidän poliittista integraatiota paljon suotavampana vaihtoehtona mitä poliittisen kentän väkivaltaista polarisoitumista.

5 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Amerikan maahanmuutto painottuu 1800- ja 1900-luvuille. Maahanmuutto yhdistettynä sen subventoimattomuuteen (=pakko tehdä töitä), ja Yhdysvaltojen talousliberaaliin politiikkaan toi merkittäviä hyötyjä maahanmuuttajillekin, ja USA:n taloudelle kokonaisuutena.

Toisin on tietty tämänpäivän Suomessa. Subventio houkuttelee maahanmuuttajia, jotka preferoivat subventioita työnteon sijasta. Sosialistit eivät tietenkään myönnä tätä, koska eihän ihminen rahaa ajattele koskaan, vaan yhteisön parasta. Siten ihmiset eivät reagoi insentiiveihin, vaan tulevat tänne, koska täällä on niin kivaa.

Toisaalta taas Suomen laskeva talous ja jäykät työmarkkinat tekevät työllistymisen usein mahdottomaksi maahanmuuttajille.

Miltton Friidman kirjoitti...

Suomessa ei ole riittävästi "low skilled" -työpaikkoja, jotka vastaisivat useiden maahanmuuttajien taitotasoa.

Tämä taas johtuu runsaasta sosiaaliturvasta ja ay-liikkeen vahvasta, lainsuojatusta asemasta yhteiskunnassa.

SUMMA SUMMARUM

Libertarismi on eduksi myös maahanmuuttajille.

Internet Mies kirjoitti...

Toisaalta taas Suomen laskeva talous ja jäykät työmarkkinat tekevät työllistymisen usein mahdottomaksi maahanmuuttajille.

Suomalainen yhteiskunta tekee maahanmuuttajien työllistymisen vaikeaksi, mikä on totta. Perussuomalaiset taas eivät tätä suostu myöntämään ja sen sijaan keskittyvät leimaamaan maahanmuuttajia ja vaatimaan maahanmuuton vähentämistä. Tämä on pöyristyttävää ja samanlaista ihmisryhmien syyllistämistä mitä monet ääriryhmät ovat harrastaneet. Vielä kun päälle lyödään salaliitteoriat Eurabiasta ja islamisoinnista niin soppa on valmis. Vasemmisto taas ei suostu myöntämään talousjärjestelmän jäykkyyksiä mikä lisää maahanmuuttajien työttömyyttä ja on täten tosallinen nykytilanteeseen.

Molemmat osapuolet ovat pahentamassa ongelmaa eivätkä ratkaisemassa sitä.

Miltton Friidman kirjoitti...

Perussuomalaiset taas eivät tätä suostu myöntämään ja sen sijaan keskittyvät leimaamaan maahanmuuttajia ja vaatimaan maahanmuuton vähentämistä.

Perussuomalaiset eivät halua kritisoida sosiaalivaltiota, koska sillä saa äänestäjien äänet. On poliittisesti paljon helpompaa syyllistää maahanmuuttajat.

Vielä kun päälle lyödään salaliitteoriat Eurabiasta ja islamisoinnista niin soppa on valmis.

Nuo eivät ole PerSujen virallisia kannanottoja. Toki blogosfäärissä on oma islamokriittinen klikkinsä.

Vasemmisto taas ei suostu myöntämään talousjärjestelmän jäykkyyksiä mikä lisää maahanmuuttajien työttömyyttä ja on täten tosallinen nykytilanteeseen.

Vasemmiston aika tuli ja meni.

Internet Mies kirjoitti...

Nuo eivät ole PerSujen virallisia kannanottoja. Toki blogosfäärissä on oma islamokriittinen klikkinsä.

Persuilla on kansanedustajia jotka uskovat kyseisiin teorioihin, myös puolueen varapuheenjohtaja Juho Eerola.

Vasemmiston aika tuli ja meni.

Suomessa on edelleen vasemmisto, ääripäänä punavihreät eli Vasemmistoliitto ja Vihreät sekä miedomi vasemmisto eli SDP. Koko blokki istuu kaiken pahan lisäksi vielä hallituksessa tällä hetkellä. Äärivasemmisto ei ole Suomessa kuitenkaan yhtä hallitsevassa asemassa mitä ennen, luojan kiitos.