keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Vapaakaupunki Suomeen - miksi ei?

Samuli Pahalahti lähetti Hesariin mielipidekirjoituksen, jossa esitti vapaakaupungin perustamista Suomeen. Idean yksityiskohtia ja kaupungin sääntökokoelmaa en tiedä enkä ole nähnyt mitään kunnollista teoriakaan, mutta erityistalousalueista on ennenkin ollut juttua. Vasemmistoliiton Lapin piiri ehdottaa Lappia kohteeksi, Keskustanuoret Karjalan tasavaltaa ja Taneli Tikka aluetta Suomenlahdesta. Tikka muistuttaa myös että Tampere oli alunperin erityistalousalue, mistä en itse ole ennen kuullut. En ole asiantuntija, mutta luulen Suomen alueelta löytyvän potentiaalisia kohteita vapaakaupungille/erityistalousalueelle, tässä muutamia ehdotuksia:

Ahvenanmaa. Suomen suurin saari ja valmiiksi autonominen, miinuksena tiukat lait asumista koskien. Ilmeisesti alueen asukkaat ovat varsin ksenofobisia, mikä vähentäisi haluja osallistua vapaakaupunki-projektiin. Autonomiamallista voisi kuitenkin ottaa esimerkkiä vapaakaupunkiin.


Hailuoto. Itsenäinen kunta Pohjois-Suomesta, Oulun läheltä. Huhuja ksenofobiasta kantautunut korviin täältäkin. Tietenkin  tiivillä rakentamisella olisi mahdollista saada Suomen suurten saarien alkuperäinen asutus säilytettyä nykyisillä sijainneillaan ja rakentaa uusi erityistalousalue toiseen kohtaan saarta.


Raippaluoto. Toinen ruotsinkielinen alue Vaasan läheltä. Maantieteellisesti lyhyt matka Ruotsiin, ja kohtalaisen hyvä sijainti Perämeren suulla. Jostain syystä hiipii pieni epäilys paikallisten mielipiteistä?


Kemiönsaari. Alueella on enemmän teollisuutta ja matkailua mitä useimmilla kandidaateilla ja läheinen etäisyys Turkuun. Tieyhteys on myös plussaa.

Autioituva kunta tai kunnan osa. Pohjoisessa kunnat ovat suuria ja harvaan asuttuja. Miksei lohkaistaisi autio palanen ja rakennettaisi sinne kaupunki? Vapaakaupunkeja voisi olla myös useampi, yksi etelään ja yksi pohjoiseen. Norjan rajalle avattu erityistalousalue tarkoittaisi mm. reittiä Atlantille.


Saaristomeri. Wikipedian mukaan Turun ja Ahvenanmaan välillä olevasta saaristosta löytyy 257 yli neliökilometrin kokoista saarta. Kyseessä on muutenkin Euroopan laajin saaristo, joten luulisi olevan varaa valita. Suomen rannikolta löytyy myös muualta asumiskelposia saaria, mm. Etelä-Suomesta ja aiemmin mainitun Raippaluodon vierestä. Tilaa siis kyllä on, poliittinen tahto on suurin kynnys.

10 kommenttia:

Pasi J. Matilainen kirjoitti...

Olen jo pidempään haikaillut samaa. Poliittisen tahdon löytymiseen tarvittaisiin kuitenkin joku aivan mieletön porkkana. Lähtökohtaisesti asenne on kielteinen, kuten on jo nähty: http://www.esaimaa.fi/Online/2012/03/04/Erityistalousalue+ei+sovi+nykypolitiikkaan/2012113037797/4

Internet Mies kirjoitti...

Kiitos kommentista Pasi. Muistelinkin että kirjoitit joskus Hailuodosta, ilmeisesti tämä taisi olla jonkun vanhan kirjoituksen kommenteissa. Asenneilmapiiri on ylimmillä portailla valitettavan kielteinen, mikä ei varmasti ole yllätys. On kuitenkin hyvä asia, että idealle ei ruohonjuuritasolla näytä olevan suoraa kielteisyyttä vaan jopa jotkut vasemmistolaiset pitävät siitä.

Miltton Friidman kirjoitti...

Hyvä ehdotus. Esimerkiksi kommunistinen Kiina nousi 1990-luvulla nopeasti erityistalousalueidensa ansiosta, mm. Shenzen.

Miltton Friidman kirjoitti...

Mutta sitä ennen on vissiin Suomessakin kokeiltava ensin kommunismia :(

Miltton Friidman kirjoitti...

En oikeastaan tiedä mitä tehdä. Jos kommunismi on tullakseen - joka muuten tällä menolla tulee - niin samalla sitä voisi kiihdyttää, jotta se menisi nopeammin alta pois.

Kaikki Suomen libertaarit SKP:hen, tai vähintäänkin vasemmistoliittoon. Miltähän kommareiden ilmeet näyttäisivät, kun sisään kävelisi sellaisia nimiä kuin vaikkapa Pasi Matilainen, Thomas Taussi, Aleksi Tolvanen, Mikko Ellilä jne.

Pitäisi käyttäytyä kuin Martin Riggsiä näyttelevä Mel Gibson Tappava Ase 1:ssä, jossa itsemurhahyppääjä oli katolla.

Siinähän Riggs sanoi, että haluatko todella hypätä äijäpaha? No, hypätään sitten.

Ihan samalla tavalla voisi kysyä, että haluatteko todella kokeilla kommunismia äijäpahat? No, kokeillaan sitten.

Varmasti kun tosipaikka tulisi eteen, niin löytyisi paljon niitä, jotka eivät haluaisikaan kokeilla kommunismia.

Internet Mies kirjoitti...

Anonyymille - tuhannet pahoittelut, samalla kun poistin alkuperäisen viestisi niin uusi viestisikin poistui :(

Kaikki Suomen libertaarit SKP:hen, tai vähintäänkin vasemmistoliittoon.

Prosessi tuskin nopeutuisi, mutta lama voisi olla hauskempi kokemus kommunistia larpatessa.

Miltton Friidman kirjoitti...

@ I Mies

Tsekkaa blogini pääsivu

http://milttonfriidman.blogspot.fi/

Nyt alkoi äärikommunismi!!!

Miltton Friidman kirjoitti...

@ I Mies

Vielä saamme sinut, saatanan porvari!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Oletko tutustunut Edistyspuolueen toimintaan? Puolueesta voisi tehdä etenkin talousliberialismia ajavan vaihtoehdon Suomeen, mutta se vaatii mukaan aktiivisia toimijoita. Ainakin alkuun keskustelun tasolla. Kirjoituksistasi päätellen kaipaat itsekin tälläistä ja et varmasti ole ainut Suomessa. Saataisiin vain enempi samanmielisiä samaan pöytään.

http://edistyspuolue.fi/

Internet Mies kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä, olen tietoinen Edistyspuolueesta. Puoluejutut eivät vain ole kiinnostaneet ja olen pitänyt niitä myös tehottomina.