sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Nato?

Makarovin ja Putinin kesäisten viestien ja Dosentti Bäckmanin viime aikaisten toilailujen myötä olen alkanut vakavasti miettiä ulkopoliittisia kantojani. Ennen olin monta vuotta hyvin Natovastainen ja tuin puolueettomuutta. Nyt en ole enää varma.

Venäjä on ollut Suomelle sotilaallinen uhka jo yli tuhat vuotta, lukuunottamatta välillä vallinneita rauhan hetkiä. Mutta aina uudelleen Venäjä on harjoittanut Suomea kohtaan sitä politiikkaa, mitä se on harjoittanut kaikkia muitakin kohtaan - suurvaltapolitiikkaa. Monet suomalaiset kuvittelevat tämän kaiken loppuneen jatkosotaan, Kekkoseen ja viimeistään 90-lukuun. Kesällä tuodut terveiset itse Putinilta kenraali Makarovin kautta ovat märkä rätti vasten tätä luuloa. Venäjän mielestä Suomi on osa Venäjän etupiiriä, yhdessä Baltian kanssa. Varsin huolestuttavaa puhetta maalta, joka investoi miljardeja uusiin asevoimiin, jolla on lähes monopoli Suomen energiasta, joka on viime vuosina kovasti painostanut naapureitaan ja joka haikailee suurvalta-asemaansa takaisin.

Pidän puolueettomuutta ja sotilaallista liittoutumattomuutta ihanteena, mutten ole enää varma onko se hyvä valinta Suomelle. Sosiaalivaltiossa poliitikot ovat korruptoitavissa, minkä suomettumisen aika osoitti hyvin. Minimivaltiossa tai Sveitsin kaltaisessa sekataloudessa puolueettomuus on toimiva ratkaisu, koska ulkovalloilla on pienemmät mahdollisuudet vaikuttaa maahan. Lisäksi Sveitsillä on maantiede etunaan, Suomella ei. Mielestäni suomalaisten on hylättävä typerä Natokammonsa ja alettava pohtia asioita realistisesti. Kyllä, Nato tekee kaikkea typerää ja on tehnyt ihmisoikeusrikoksia, mutta jos vaihtoehtona on vielä suurempi paha, niin minä olen valmis valitsemaan sen pienemmän.Suosittelen lukemaan nämä kirjoitukset, jos aihe kiinnostaa. Kirjoittajat ovat käsitelleet aihetta kattavammin mitä allekirjoittanut.

Michael Halila:
Makarov ohimolla
Venäjä nousee, Suomi nukkuu
NATO teoriassa ja käytännössä
Desantti Kremlin asialla

Jukka Aakula:
Perinteisen Venäjä-kuvan vahvuus ja heikkous
Venäjän uusi imperiumi
Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin?

2 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!

Tässä omat Venäjää käsittelevät kirjoitukseni:

http://milttonfriidman.blogspot.fi/search?q=ven%C3%A4j%C3%A4

Mukana saattaa olla tekstejä, joissa vain mainitaan venäjä, OBS HUOM.

Miltton Friidman kirjoitti...

Suurvaltapolitiikassa vittumaisinta on se, että kasvaessaan tarpeeksi isoksi ja voimakkaaksi, suurvaltio ryhtyy puuttumaan muiden asioihin.

---

Natosta

Teknisesti ottaen Suomi on jo Natossa, tai ainakin riippuvainen Naton asevarastoista.

Miksi?

Suomen pääasejärjestelminä ovat mm. Hornetin AIM-9 Sidewinder ilmasta ilmaan ohjukset ja MLRS raketinheitinjärjestelmän raketit.

Molempia on käsittääkseni tällä hetkellä varastoituna sotaan riittävä määrä vain ja ainoastaan NATO:n Pohjois-Euroopassa sijaitsevissa tukikohdissa.

Jos siis aiotaan puolueettomana pysyä, niin sotatarvikkeita kannattaa ainakin tankata kohtuullinen määrä hyvissä ajoin. Itse niitä emme pysty valmistamaan.

Ehkä joitain rynkyn ja tykin ammuksia pystytään tekemään Suomessa, mutta ei ns. teknoaseiden ammuksia.

Siten sodan syttyessä tulee olla ainakin helvetin hyvät välit maihin, joissa näitä valmistetaan.