keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Peter Schiff demokraattien puoluekokouksessa

Medialla on tapana kauhistella republikaanien äärilaitojen sekopäisyyttä. Tällä kertaa Peter Schiff päätti lähteä undercover-tehtävään Demokraattien puoluekokoukseen, ja tässä tulos.


Schiff jätti tarkoituksella haastattelamatta puoluekokouksen pihalla leirityneitä OWS-mielenosoittajia, ja keskittyi sen sijaan puolueen rivijäseniin.

8 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Itselleni tulee tuosta mieleen kaksi sanaa: Hyödyllinen Idiootti.

Toisaalta Schiffin kysymyksen asetanta olisi voinut olla parempi. Nythän esim. osa yrityksistä (corporations) on valtionyhtiöitä. Pitäisikö näistä saatavia voittoja rajoittaa? Pitäisikö voittoja rajoittaa, jos kyse on hyvävelikapitalismista?

Ehkä järkevämpää olisi pyrkiä purkamaan valtion ja yritysten liitossuhteet.

Miltton Friidman kirjoitti...

Itselleni tulee tuosta mieleen kaksi sanaa: Hyödyllinen Idiootti.

Siis ei Schiffistä, vaan NIISTÄ, joita Schiff haastattelee.

Internet Mies kirjoitti...

Video on kyllä mielenkiintoinen, sillä se osoittaa että äärilaitaa löytyy myös demokraateista eivätkä republikaanit ole ainoa ryhmä joka vetää "fringe"-porukkaa puoleensa.

Tiedemies kirjoitti...

Sori, käyn täällä harvoin, joten kommentoin hyvin myöhässä.
Siis, Schiffin haastateltavien reaktioista näkee, että he ovat ihan ihmeissään kysymyksestä, eivätkä selvästikään oikein ymmärrä mitä tämä tarkoittaa. Suurin osa ihmisistä tuossa videossa ei edes tiedä todennäköisesti mitä "profit" tarkoittaa.

Minusta "profit" voitaisiinkin kieltää, jos sillä tarkoitetaan taloustieteen "economic profit"- voittoa, siis ektraktiivista rahansiirtoa joka on seurausta esimerkiksi rent-seekingistä. Vapailla markkinoilla "economic profit" on harvinaista ja pitkään jatkuessaan merkki siitä, että joku manipuloi ympäristöä ja käyttää väkivaltaa.

Tiedemies kirjoitti...

"Profit" tässä siis usein sekaannuksen välttämiseksi on sama kuin "Rent".

Rentit voi siis ihan legitiimisti konfiskoida koska ne ovat varastettua, kiristettyä, huijattua jne rahaa.

Internet Mies kirjoitti...

Ulosantisi on usein turhan teknistä itselleni, mutta luulen käsittäväni mitä tarkoitat. Vastaat mielestäni varsin hyvin viestissäsi "economic profit"-"ongelmaan":

Vapailla markkinoilla "economic profit" on harvinaista ja pitkään jatkuessaan merkki siitä, että joku manipuloi ympäristöä ja käyttää väkivaltaa.

Täydellistä tasapainoa ei tietenkään koskaan saavuteta johtuen koko ajan muuttuvista olosuhteista, informaation vaihtelusta ym. mutta olemme ilmeisesti samaa mieltä että kermojen kuorinta kakun päältä minimoituu vapaammilla markkinoilla. En kyllä ymmärrä, miten tästä voi tehdä johtopäätöksen että "profit" pitäisi kieltää!

Siis, Schiffin haastateltavien reaktioista näkee, että he ovat ihan ihmeissään kysymyksestä, eivätkä selvästikään oikein ymmärrä mitä tämä tarkoittaa. Suurin osa ihmisistä tuossa videossa ei edes tiedä todennäköisesti mitä "profit" tarkoittaa.

Todennäköisesti he kuvittelevat Schiffin puhuvan yritysten liikevoitoista ja suhteuttavat tämän irtisanomisiin ja (heidän mielestään) liian alhaisiin veroihin. Kuitenkin, kun republikaanien fringe-porukoita on haastateltu niin heidän tietämättömyyttä asiasta käytetään lähes aina syytöksenä eikä puolustuksena.

PS: Vastaan viesteihisi myöhässä ja pahimmassa tapauksessa en ollenkaan, koska Bloggerin kommenttienhallinta on aivan surkea. En useinkaan muista käydä tarkistamassa sitä ja vähänkään vanhempien tekstien kommentit saattavat jäädä kokonaan huomaamatta...

Tiedemies kirjoitti...

Ei haittaa. Minäkin käyn tällä blogilla ehkä parin viikon välein, ja jos vastaus jää pois niin ei ole katastrofi.

Minun pointtini on, että kehystämällä kysymys sopivasti, voidaan ihmiset saada vastaamaan mitä hyvänsä. Minä suhtaudun talouteen pääsääntöisesti hyvin liberaalisti, ja väittäisin ymmärtäväni taloudesta kohtuullisen paljon. Kuitenkin, jos keskustelu pohjustetaan sopivasti, ja leikataan osa siitä pois, niin minulta kykenee saamaan sellaisen vastauksen, jossa "voitot" pitäisi mielestäni kieltää.

Esimerkiksi minusta voitaisiin aivan hyvin kieltää sellainen "voiton" tekeminen, jossa manipuloidaan lainsäätäjiä tms tuottamaan niukkuutta kieltämällä kilpailu. Tietenkään se ei sinänsä ole tehokasta, paljon tehokkaampaa on estää tällainen manipulaatio vähentämällä lainsäätäjien ja virkamiesten mahdollisuuksia kieltää. Jne jne caveat lector, jos konteksti jää epäselväksi.

Toisaalta, en epäile etteikö vasemmistolaista äärilaitaa löytyisi. Amerikkalaisten joukossa on melko paljon yksilöitä joiden koulutus ja ymmärrys on vähäistä ja ilmaisut äärimmäisiä puhtaasti tästä syystä. Näitä löytyy oikealta ja vasemmalta.

Internet Mies kirjoitti...

Minun pointtini on, että kehystämällä kysymys sopivasti, voidaan ihmiset saada vastaamaan mitä hyvänsä.

En ole tästä eri mieltä. Minusta vain on mukava linkittää näitä videoita myös toiselta laidalta, sillä yleensä Youtubessa on ilakoitu republikaanien sekopäisyydestä, usein ihan aiheestakin (kreationistit ym.)