sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Tennesseen palomiehet

Takkirauta julkaisi vasta The Pink Flamingon innoittamana blogitekstin Tennesseen "libertaristisesta" palokunnasta, joka keräsi 75 $ kiinteän maksun palveluistaan ja sammutti vain asiakkaidensa talot. Yhden maksamattoman kaverin talo oli sitten palanut poroksi eikä palokunta tehnyt muuta kuin katsoi vierestä. Tämä todistaa Flamingon ja Takkiraudan mielestä, että yksityistäminen ei toimi.

Homma tosin leviää käsiin, sillä Tennesseen palokunta ei ollut yksityinen. Luettuani annoksen Ironmitressiä päätin tsekata fatkoja netistä.

Factually, this was a government fire department. The argument should end right there. This situation is a result of the state, not the market. Unfortunately, it won't end there. A lot of left-liberal media elites, statists, and left-wing bloggers have been using this tragic situation as an excuse to attack the free market and libertarians in general.
Tässä vaiheessa Takkirauta varmaan sanoisi "hupsista". Itse en sitä tee sillä pidän sitä erittäin ärsyttävänä.

The idea that the free market would lead to this outcome is silly. According to all accounts the homeowner offered to pay the fee on the spot. He even offered to pay more than the fee and cover all costs associated with putting out the fire. What for-profit company would sit there and refuse to extend their services to a potential customer begging to give them his money? Even on the hampered market we live in now, no company operates like this. Only the state operates like this.
The fire chief could not take the homeowner up on his offer to pay because the chief is a part of a bureaucratic chain of command that cannot adjust to new situations. He cannot on his own make the decision to take the money and put the fire out. He has superiors to report to.
1. Syytä markkinoita valtion virheistä
2. ???
3. Profit!

6 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

No olishan tämä pitänyt arvata. Sama juttu kun sivistö puhuu rasismista, se tarkoittaa todellisuudessa ärsyyntymistä resurssien käytön järkevyyden perään kyselyistä.

Kun sossut puhuvat markkinataloudesta, he tarkoittavat lisää sääntelyä. Turun Sanomien mukaan Illman vaatii nettioperaattoreita oikeuteen alustan tarjoamisesta vihapuheelle. Eikö virkamiehiltä voitaisi vaatia vala siitä, että he palvelevat kansalaisten etua.

Miltton Friidman kirjoitti...

Eiköhän tämä ole tämä klassinen "syytä vastustajaasi omista virheistäsi".

Vasemmistolaiset on aika taitavia ja kieroja poliittisesti, niin jotain tällaista voikin odottaa.

Internet Mies kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista. Huomasin vasta tänään että myös Henri oli kirjoittanut aiheesta:

http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91682-vapaa-palokunta

Internet Mies kirjoitti...

Ei jeesus! Takkiraudan vasta-argumentit Heikkiselle vasta ovatkin omaa luokkaansa(http://takkirauta.blogspot.com/2011/12/libertaristinen-palokunta.html):

Niin. Jokaisessa puolueessa ne nuoret ja kirkasotsaiset - joita Siperia ei vielä ole opettanut - ovat kaikkein kaheleimpia.

Myös Kokoomuksessa, tuossa puolueessa jossa kaikelle on hinta mutta millekään ei ole arvoa, ja joka myisi vaikka vanhan isoäitinsä ja antaisi pyörätuolin kaupan päälle jos hinnoista sovittaisiin.

Anonyymi kirjoitti...

"Factually, this was a government fire department."

Marxilaisena katson ettei tällä ole mitään merkitystä. Oleellista on vain se, että kun julkinen palvelu oli rajattu vain maksun maksaneille, oli se samalla saanut kapitalistisen tavaramuodon. Kysymyksessä oli siis nimenomaan kapitalistinen toimintalogiikka, mutta kieltämättä teknisesti vähän huonosti toteutettuna - yksityinen yritys olisi varmaankin toiminut toisin.

Internet Mies kirjoitti...

Marxilaisena katson ettei tällä ole mitään merkitystä.

Marxilaiset määritelmät kiinnostavat minua varsin vähän.

Oleellista on vain se, että kun julkinen palvelu oli rajattu vain maksun maksaneille, oli se samalla saanut kapitalistisen tavaramuodon. Kysymyksessä oli siis nimenomaan kapitalistinen toimintalogiikka..

Siistiä, määritellään kapitalismi pahaksi niin kapitalismi voidaan aina osoittaa pahaksi. Näin saadaan surkeasta valtionpalvelustakin syytettyä kapitalismia.