perjantai 1. heinäkuuta 2011

Aikapreferenssi 1. osa

Ihmiset arvostavat enemmän niitä asioita ja hyödykkeitä, jotka tuottavat heille enemmän tyydytystä (tyydytystä taloustieteellisessä merkityksessä). mitä vähemmän tyydytystä tuovat. Jos yksilö arvostaa kahvikupposta enemmän kuin teetä, hän juo kupin kahvia. Jos hän kaupassa arvostaa enemmän Valion maitoa mitä Ingmanin, hän ostaa Valiota. Vastaavasti ihmiset arvostavat myös aikaa, eli aikaisempaa tyydytystä myöhempään tyydytykseen nähden. Jos asiasta tai hyödykkeestä saatava tyydytys on sama, ihminen valitsee aikasemmin saatavan vaihtoehdon. Jos yksilö haluaa tilata kirjan ja hänellä on kaksi identtistä, samanhintaista vaihtoehtoa, mutta ensimmäinen toimitetaan kahdessa päivässä ja toinen viidessä, hän valitsee ensimmäisen vaihtoehdon (tilanne pätee vain kun odottaminen ei itsessään ole tyydytystä tuottava asia.). Tätä kutsutaan aikapreferenssiksi.

Todellisuudessa jossa elämme, aika on aina niukkaa. Ihminen ei voi tehdä kovin montaa eri asiaa samaan aikaan, emmekä vielä, jos koskaan, elä ikuisesti. Jos odottamisella ei itsessään ole tyydyttävää vaikutusta, ihmiset arvostavat aina aikaisemmin saatavilla olevaa vaihtoehtoa. Tätä ei pidä tulkita niin, että ihmiset valitsevat asioita pelkästään niiden nopeuden perusteella. Aika on vain yksi tekijä muiden, kuten laadun ja hinnan rinnalla. Jos aika ei olisi niukkaa eikä aikapreferenssillä olisi mitään merkitystä valintoihimme, ihmiset säästäisivät ja kasaisivat omaisuuttaan jatkuvasti kuluttamatta sitä.

Aikapreferenssin vuoksi ihmiset valitsevat myöhemmin saatavan hyödykkeen vain, jos se tuo enemmän tyydytystä mitä aiemmin saatu. Kalle haluaa ostaa kahvia, mutta kauppias sanoo seuraavana päivänä olevan mahdollista ostaa tämän päivän hinnalla kaksi kahvipakettia yhden sijaan. Kalle arvostaa myöhemmin saatavia kahta pakettia enemmän mitä heti saatavaa yhtä, ja ostaa kahvinsa seuraavana päivänä. Jos kaksi pakettia olisi ollut saatavilla molempina päivinä samalla hinnalla, Kalle olisi ostanut heti.

Aikapreferenssi on tärkeä asia, ja seuraavat osat tulevat käsittelemään sen sovelluksia.

Ei kommentteja: