perjantai 3. kesäkuuta 2011

Eurostoliitto

Kommentoitavaa vain löytyy. En ole edennyt Tragedy of Euro-lukuprojektissani puolta väliä pitemmälle(kiireiden vuoksi), mutta kirjan osa euron ja EU:n historiasta antaa hyvin valoa nykypäivän tapahtumiin. Tiivistettynä - Ranska on ollut inflaatiota, liittovaltiota ja yhteisvaluutta himoitseva taho, koska se voi Unionin kautta mm. saada takaisin osan menettämästään suurvaltastatuksesta. Se vastaa myös Ranskan sosialistismielisen johdon tavoitteisiin. Saksa taas(ja varsinkin sen keskuspankki) on vastustanut rahaliittoa vahvan markkansa vuoksi. Saksojen liittyminen muutti tilanteen, sillä se ei olisi ollut mahdollista ilman muiden valtioiden suostumista. Ehtona oli euro, ja Saksa myöntyi. Tälllainen pätkä kirjassa on nykyisestä EKP:n pomosta:
"Before the introduction
of the Euro, Trichet had strongly opposed the “independence” of
the ECB. From the French government’s point of view, the formal
“independence” of the ECB was only the means necessary to get the
German government to agree to a monetary union.
"

Ja kuinkas ollakaan, ranskalainen Trichet päästi tällaisen sutkautuksen tänään:
Trichet väläyttää EU:lle omaa rahaministeriötä

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet kaipaa räväkämpää otetta vero-ja talouspolitiikan valvontaan EU:ssa.


Euromaiden yhteinen valtiovarainministeriö merkitsisi valtavaa askelta kohti liittovaltiota, johon ainakin Suomessa on suhtauduttu skeptisesti.
Houkuttelevaa vain, eikö?
Yö täynnä ihmeitä
Euroopan komission tilikirjat paljastavat, että sen puheenjohtaja José Manuel Barroso esikuntineen on tuhlannut miljoonia muun muassa yksityisiin suihkujetteihin ja kalliisiin juomiin.


Samaan aikaan kun EU kamppailee esimerkiksi budjettileikkausten ja erilaisten jäsenmaiden tukipakettien kanssa EU-komissio käyttää valtavia summia elämäntyyliin, josta tavallinen EU-kansalainen voi vain haaveilla.

Ei kommentteja: